Test av springcyklar

Springcykeln har nu funnits i ganska många år och det har kommit in fler och fler märken att välja bland. För den som ska köpa en springcykel blir det allt svårare att välja vilken modell som är bäst.

Därför har vi låtit genomföra ett enklare test av springcyklarna som vi ofta ser att folk frågar om eller köper.

Så valde vi springcykel till testet

Urvalet av cyklar till testet gjordes dels baserat på våra egna erfarenheter av springcyklar men också baserat på många av de frågor vi fått via epost och från människor vi mött. Varje cykel har bedömts utifrån Kvalitet, Funktion, Design och Prisvärde på en skala från 1-5.

Vinnaren i vårt test är den som fått det högsta totalvärdet. När du ska köpa en springcykel är det dock viktigast att du utgår från din och ditt barns situation. Är det viktigare med att cykeln tål hårda tag ska du välja en tålig cykel istället för en som bara har fått höga poäng på design.

» Stiga Runracer

» Kettler Speedy

» Kiddimoto

Då kör vi!

Testade cyklar och resultat

Stiga Runracer springcykel

stiga runracer red

Kvalitet
Kvalitet 4 av 5
Funktion
Funktion 3 av 5
Design
Design 3 av 5
Prisvärde
Prisvärde 5 av 5

Totalt betyg: 15 av 20

Stiga har lång erfarenhet av att göra leksaker för barn. Stiga Runracer springcyklar håller en hög kvalité och känns gedigen. Den är lätt att skruva ihop och att justera sadelhöjden på. Sadeln går att justera från 37-43,5 cm och kan därmed användas från 3 år upp till 5-6 år.

Med en stålram och vadderade handtag tål den tuffare tag som t.ex. att släppas ner i backen många gånger, något som små barn ofta kan göra. Stänkskärmarna är i kortaste laget, speciellt den på bakhjulet men det faktum att den har stänkskärmar är unikt. Nu går det sällan så pass fort att det stänker upp vatten mot baken, men de kunde gott kosta på att göra den några centimeter längre. Hjulen är underhållsfria och lämnar inga märken på golv. Cirkapris för Stigas springcyklar är kring 450 kr.

Kettler Speedy

Vinnare i testet blev Kettler Speedy springcykel

Kvalitet
Kvalitet 5 av 5
Funktion
Funktion 3 av 5
Design
Design 4 av 5
Prisvärde
Prisvärde 5 av 5

Totalt betyg: 17 av 20 (Bäst i test)

Kanske den mest sålda springcykeln i Sverige. Den har sålts i många år av Lekmer på nätet men också tagits in på större butikskedjor som COOP. Speedy har en sadel som går att justera ända ner till 31 cm. Att stålramen är lutande gör det väldigt lätt för de absolut minsta barnen att kliva på och av cykeln. Den här cykeln hade vi till vårt första barn och den har hållit bra i över 4 år.

Sadeln kan höjas successivt upp till 41 cm och därmed följa med ända upp till 6 års ålder. Handtagen är vadderade och tål många släpp ner i hård asfalt. Kettler har även tänkt på detta när det gäller sadeln, som har en mjuk sits omgiven av en hårdare plastkapsel som tar stötarna mot marken. Även Kettler Speedy har underhållsfria hjul. Cirkapris för Kettler Speedy är kring 450 kr.

Kiddimoto

kiddimoto cherry

Kvalitet
Kvalitet 3 av 5
Funktion
Funktion 4 av 5
Design
Design omdöme 5 av 5
Prisvärde
Prisvärde 3 av 5

Totalt betyg: 15 av 20

Att designen på Kiddimoto barncyklar är i världsklass råder inget tvivel om. Deras cyklar i trä är riktigt, riktigt fina. Att de har just en trästomme gör att de är väldigt lätta att hantera. Handtagen är skyddade med vaddering så att inte träet ska ta skada om man droppar cykeln rakt ner åt sidan, något som många små barn gör.

En nackdel med träleksaker är att utomhusbruk sliter på materialet och hållbarheten är långt ifrån lika bra som på en cykel med aluminiumram. Vill man cykla mycket ute och i vattenpölar är det inte rekommenderat att köpa denna typ av springcykel. Cirkapriset ligger på 700-800 kr. De är svåra att få tag på i Sverige. Kolla på en lokal leksaksbutik som säljer mycket träleksaker.