Springcykel med handbroms

Springcykeln är bra som leksak och som transportmedel för de allra minsta barnen. Det finns springcykel att köpa som har handbroms. Syftet med springcyklarna är att kunna träna balansen på ett vettigt sätt inför övergången till större cykel med trampor. Utan stödhjul och trampor kan man börja träna cykla redan från 2 års ålder.

En fara med springcykeln är om barnet gärna vill kasta sig utför nedförsbackar. På platt mark kan man inte komma upp i så hög hastighet att man inte kan stanna ganska snabbt med fötterna. Men i nedförsbacken kan farten bli ganska hög och det tar då för lång tid att bromsa med skorna mot underlaget.

Det är då man behöver en broms, men eftersom det inte finns några trampor kan man inte fotbromsa med bakåttramp som bromsar hjulet. Då behöver man ha en cykel med handbroms istället. Till skillnad från andra barncyklar är handbromsen på balanscykeln kopplad mot bakhjulet. Det gör att man inte riskerar tvärstopp och att barnet flyger framåt vid hård inbromsning.

Det finns ett par olika cykelmärken som utrustat vissa av sina modeller av balanscyklar med broms. Vi har sökt och gjort följande lista med cyklar du kan titta närmare på.

Lista med springcyklar som utrustats med handbroms

 • KETTLER Springcykel Speedy 12,5 Waldi 0T04025-0050

  KETTLER Springcykel Speedy 12,5 Waldi 0T04025-0050
  Häftig och trendig springcykel från Kettler. Passar perfekt som övergång från trehjuling till en riktig cykel. Detaljer: Stålram med reptålig polyesterbeläggning Kapslade kullager. Kullagrade 12,5-hjul Inställbar från 35 - 44 cm, vadderad sadel Säkra handtag med en barnsäker handbroms Ingen begränsad vändradie, går därmed att rotera ett helt varv Enkel att montera. Tekniska specifikationer: Masse (B x H x D): 42 x 58 x 93 cm Max 50 kg Vikt: 5,5 kg Ålder: 3 - 5 år OBS! Används tillsammans med skyddsutrustning. Inte lämplig att använda i trafiken.
 • KETTLER Springcykel Run 12,5

  KETTLER Springcykel Run 12,5
  Häftig och trendig springcykel från Kettler. Passar perfekt som övergång från trehjuling till en riktig cykel. Detaljer: Stålram med reptålig polyesterbeläggning Låg ram som gör cykeln lätt att stiga på och av 12,5Lufthjul Ergonomisk sadel utvecklad av sjukgymnaster för barn Inställbar från 37 - 46 cm, vadderad sadel Säkra handtag med en barnvänlig handbroms Ingen begränsad vändradie, går därmed att rotera ett helt varv Stabil ståpinne Enkel att montera. Tekniska specifikationer: Mått (B x H x D): 92 x 54 x 42 cm Max 50 kg Vikt: 6,5 kg Ålder: 3 - 5 år OBS! Används tillsammans med skyddsutrustning. Inte lämplig att använda i trafiken.
 • Milly Mally - Balanscykel - Loopfiets Young 12 Tum Junior Blå

  Milly Mally - Balanscykel - Loopfiets Young 12 Tum Junior Blå
  Med denna coola Milly Mally Young balanscykel lär sig barnen att röra sig på ett lekfullt sätt och utveckla sin balanskänsla. Cykeln är pedallös, så ditt barn kan koncentrera sig främst på att hålla balansen och färdriktningen. Höjden på styret och sadeln kan enkelt justeras. Denna balanscykel med halkfria handtag, ringklocka och handbroms är lämplig för barn från 2 till 5 år.