Storleksguide för balanscykel

Balanscyklar tillverkas i flera olika storlekar från 10 tum och uppåt. Vi har gjort en storleksguide som kan hjälpa dig hitta rätt cykelstorlek till ditt barn.

Springcyklarnas storlek anges i tum

Trots att vi här i Sverige har metersystemet så har cykelbranschen fortsatt att använda sig av tum (inches). För att ytterligare krångla till det använder man hjulets storlek för barn- och juniorcyklar men ramstorlek för större cyklar.

Men eftersom vi nu berör barncyklarna för de allra minsta barnen är det hjulstorleken som avses. De minsta springcyklarna har hjul som är 10 tum och passar till barn från cirka 2-3 års ålder.

Tum på cykelhjul mäts genom att mäta diametern från ytterkant till ytterkant över navet (mitten).

Viktigt med rätt cykelstorlek

Eftersom balanscykeln inte har några trampor utan det är mot marken som fötterna ska jobba är det viktigt att barnet når ner. För en "vanlig" cykel med trampor kan man anse att "nå ner" innebär att främre delen av foten rör marken. Det räcker inte när det gäller springcyklar.

Man måste kunna nå ner med hela fotbladet så att man kan få bra springsteg och frånskjut. Det gäller när barnet sitter på sadeln. Av den anledningen är ett bra mått för att hitta rätt cykelstorlek innerbensmåttet.

Så hittar du rätt storlek på balanscykel

Be ditt barn stå på golvet utan skor. Mät med ett måttband innerbensmåttet (även kallad grenlängd) från grenen ner till marken.

innerbensmått, benlängd barn

Utifrån barnets innerbensmått kan man lättare hitta en lämplig storlek på cykel.

Storlekstabell utifrån hjulstorlek

Innerbensmått Hjulstorlek
25-35 cm 10 tum
35-45 cm 12 tum
45-55 cm 14 tum
55-65 cm 16 tum

Sadelhöjd är mer exakt!

Vän av ordning har säkert redan tänkt nästa steg och insett att visst är det väl ändå sadelhöjden som är viktigast? Man sitter ju inte på hjulen! Sadelns position kan ju vara väldigt olika mellan en dirtbike och en racercykel.

Ja, det är egentligen bättre att titta på sadelhöjden men för de allra flesta cykelmodeller är tumstorleken på hjulen ett nog så gott storleksmått.

Det kan dock vara värt att kolla på sadelhöjd för det ger en fingervisning om hur länge ditt barn kommer kunna ha cykeln. Utgångspunkten ska alltid vara att barnet ska kunna ha cykeln nu! Man ska inte behöva kämpa med cykelträningen på en för stor cykel.

En tumregel för sadelhöjd är att den ska vara cirka 2-4 cm under innerbensmåttet. Eftersom man kan justera sadelhöjden på alla balanscyklar är det viktigt att titta efter minsta och högsta sadelhöjd. Det brukar stå angivet i produktbeskrivningarna.

Sadelhöjd balanscykel

Vårt tips är då att leta efter en cykel som har ett lägsta sadelhöjd som är cirka 3 cm under ditt barns innerbensmått. Då får du ut mest av pengarna eftersom ditt barn kan starta på lägsta nivån och sedan växa med cykeln. Ju högre maximal sadelhöjd som går att ställa in, desto längre period kan barnet ha cykeln.

Ett enkelt sätt att testa ifall en cykel passar är att be barnet stå över cykeln med rumpan över sadeln. Det ska då finnas cirka 3 cm luft mellan rumpan och sadeln. Om barnet sätter sig på sadeln ska knäna bli lätt böjda. Men detta förutsätter såklart att ni har tillgång till en springcykel att prova på. Vid beställning på nätet får man lita på innerbensmått, sadelhöjd och tumstorlek.

Exempel på 10 tums balanscyklar

 • Nordic Hoj Springcykel Babblarna 10 tum

  Nordic Hoj Springcykel Babblarna 10 tum
  Nordic Hoj Springcykel Babblarna 10 tum - Springcykel med massiva däck i EVA, tysta kullagrade hjul, justerbar sadel och styre, resistens akryllack, 5 års garanti. Maxvikt: 25 kg
 • Volare - Balanscykel - 10 Tum - Vit

  Volare - Balanscykel - 10 Tum - Vit
  Den här coola balanscykeln i vitt. Den här charmiga balanscykeln hjälper ditt barn att göra sig redo för sin första pedal cykel! Genom spring och lek kommer de öva upp balansen, träna sin koordinationsförmåga, samt lära upp deras känsla för fart.
 • Nordic Hoj Springcykel Bamse 10 tum

  Nordic Hoj Springcykel Bamse 10 tum
  Nordic Hoj Springcykel Bamse är en cool Springcykel med Bamse motiv. Springcykeln har tysta kullagrade 10'-hjul och massiva däck av EVA. Sadeln går att justera i höjdled från 32-41 cm så ditt barn kan växa med cykeln. Styret går att justera och springcykeln har ett styrlås som förhindrar okontrollerad styrning och därmed risk för fall. Lacken är en resistent akryllack som tål tuffa tag och det medföljer tuffa Bamse klistermärken som kan fästas på cykeln. Nordic Hoj har utvecklats i Sverige av Tilda Toys som även står bakom succén med Swimpy UV-kläder. Vid utvecklandet av Nordic Hoj utgick de från sin stora erfarenhet av cyklar och balanscyklar(de har tidigare sålt Kettler)för att skapa en säker och prisvärd cykel. Cyklarna är tillverkade i samma fabrik som tillverkar bland annat cyklar, vagnar och sulkys åt Chicco och Silver Cross. För att säkerställa kvaliteten för dig som kund har produkterna testats på SGS som är det största testföretaget i världen. Med tanke på att Nordic Hoj l
 • Nordic Hoj Springcykel Pippi 10 tum

  Nordic Hoj Springcykel Pippi 10 tum
  Springcykel i Pippi-tema med justerbar sadel och styre från Nordic Hoj

Exempel på 12 tums balanscyklar

 • Banwood - Balance Bike - First Go! 12 - Himmelsblå

  Banwood - Balance Bike - First Go! 12 - Himmelsblå
  Här kommer den omåttligt populära balanscykeln från Banwood! En säker och designad balanscykel, gjord så att de minsta skall kunna njuta av att rulla fram på två däck. Sadel och styre går enkelt att justera så att barnet kan växa med balanscykeln, och på så sätt främja balans samt utvecklingen till att lära sig cykla på sin första riktiga cykel!
 • Rebel Kids - Balanscykel - Lars 12 Tum Anthracite

  Rebel Kids - Balanscykel - Lars 12 Tum Anthracite
  Med denna coola Rebel Kids balanscykel lär sig barnen att röra sig på ett lekfullt sätt och utveckla en känsla av balans. Denna balanscykel har en speciell anatomiskt formad sadel och pneumatiska däck för en bekväm åktur.
 • Volare Balanscykel Magnesium 12 tum (Rosa)

  Volare Balanscykel Magnesium 12 tum (Rosa)
  Den här coola balanscykeln i rosa, svart och vit.  Den här charmiga balanscykeln hjälper ditt barn att göra sig redo för sin första pedalcykel! Genom spring och lek kommer de öva upp balansen, träna sin koordinationsförmåga, samt lära upp deras känsla för fart.
 • lionelo - Arie hjul Bubble gum

  lionelo - Arie hjul Bubble gum
  Into the Pedal e, ready and go! Arie är ett hjul som anpassar sig till din lilla ryttare. Eftersom du kan justera sadelhöjden från 30 till 42 cm och styret från 52 till 58 cm, kommer cykeln att vara användbar under lång tid och ditt barn kommer inte att växa ut snabbt. Lämplig för barn upp till 30 kg. Underhållsfria EVA-skumhjul. De robusta 12-tumshjulen är oslagbara. Underhållsfria hjul för alla ytor, ingen irriterande pumpning krävs. Bra grepp på alla ytor. Tack vare dessa lösningar kan barnen njuta av resan till fullo. Arie följer den europeiska säkerhetsstandarden EN 71. Tack vare lösningar som halkskydd med handskydd, rattlock, styrvinkelbegränsare, handbroms och bromsledningar dragna i ramen, cykeln är helt säker under användning. Rich set. Inkluderat med Lionelo Arie-cykeln är: Axelrem, klocka, trumbroms, reflekterande klistermärke 20 x 1,5 cm, styrväska med dragkedja, insexnyckel, TPR-rattöverdrag. Stödjer barns utveckling. Även i ung ålder kan ditt barn träna balans, motorisk samordning och muskelförstärkning. Verklig blickfång som garanterar timmar av kul utomhus. Tekniska detaljer: Mått (längd x bredd x höjd): 39 x 88 x 64 cm. Höjdjusterbar sadel och styr Robusta 12-tums hjul Överensstämmelse med den europeiska säkerhetsstandarden EN 71 Främjar balans, motorisk samordning och muskelförstärkning Vikt: 3,7 kg Maximal belastning: upp till 30 kg Material: plast Väska: Polyester Åldersrekommendation: 3 - 6 år Leveransomfång: Löphjul Axelrem klocka Trumbroms Insexnyckel TPR-lock för ratt 20 x 1,5 cm (7,87 x 0,59 tum) reflekterande klistermärke 2 i 1: en väska / pennväska med dragkedja för rattar användarhandbok Garantikort Varning. Används med skyddsutrustning. Får inte användas i vägtrafiken!

Springcykelns vikt och ditt barns vikt

I beskrivningar på springcyklar brukar det oftast finnas angivet en maximal vikt på barnet. Det kan också stå skrivet hur mycket cykeln väger. Just de här två vikterna har betydelse för å ena sidan hur lätt cykeln är att manövrera men också hur säker den är.

Angiven maxvikt på barnet kanske är lättast att förstå ur hållfasthetssynpunkt. Materialet och konstruktionen på springcykeln tål helt enkelt inte hur mycket vikt som helst. Oftast är det inte några problem eftersom barnet ändå blivit för lång för cykelstorleken och hinner byta cykel innan maxvikten är uppnådd. Det kan dock vara bra att påpeka för storasyskon att cykeln inte håller för de.

Däremot åt andra hållet så finns en tumregel som kallas 30%-regeln. Flera tillverkare säger att cykelns vikt får max vara 30% av barnets vikt. Detta ska man följa för att cykeln inte ska kännas tung och klumpig för ditt barn. Självklart finns det skillnad i kraft och styrka mellan olika barn, men utgå från max 30% så blir det bra i de flesta fall.

En cykel som uppfyller detta krav är den lätta balanscykeln från Leg & Go som dessutom går att använda mellan 1 års ålder och 6 år. Den går nämligen att bygga om på 8 olika sätt och anpassas med barnets tillväxt.