Storleksguide för balanscykel

Balanscyklar tillverkas i flera olika storlekar från 10 tum och uppåt. Vi har gjort en storleksguide som kan hjälpa dig hitta rätt cykelstorlek till ditt barn.

Springcyklarnas storlek anges i tum

Trots att vi här i Sverige har metersystemet så har cykelbranschen fortsatt att använda sig av tum (inches). För att ytterligare krångla till det använder man hjulets storlek för barn- och juniorcyklar men ramstorlek för större cyklar.

Men eftersom vi nu berör barncyklarna för de allra minsta barnen är det hjulstorleken som avses. De minsta springcyklarna har hjul som är 10 tum och passar till barn från cirka 2-3 års ålder.

Viktigt med rätt cykelstorlek

Eftersom balanscykeln inte har några trampor utan det är mot marken som fötterna ska jobba är det viktigt att barnet når ner. För en "vanlig" cykel med trampor kan man anse att "nå ner" innebär att främre delen av foten rör marken. Det räcker inte när det gäller springcyklar.

Man måste kunna nå ner med hela fotbladet så att man kan få bra springsteg och frånskjut. Det gäller när barnet sitter på sadeln. Av den anledningen är ett bra mått för att hitta rätt cykelstorlek innerbensmåttet.

Så hittar du rätt storlek på balanscykel

Be ditt barn stå på golvet utan skor. Mät med ett måttband innerbensmåttet (även kallad grenlängd) från grenen ner till marken.

innerbensmått, benlängd barn

Utifrån barnets innerbensmått kan man lättare hitta en lämplig storlek på cykel.

Storlekstabell utifrån hjulstorlek

Innerbensmått Hjulstorlek
25-35 cm 10 tum
35-45 cm 12 tum
45-55 cm 14 tum
55-65 cm 16 tum

Sadelhöjd är mer exakt!

Vän av ordning har säkert redan tänkt nästa steg och insett att visst är det väl ändå sadelhöjden som är viktigast? Man sitter ju inte på hjulen! Sadelns position kan ju vara väldigt olika mellan en dirtbike och en racercykel.

Ja, det är egentligen bättre att titta på sadelhöjden men för de allra flesta cykelmodeller är tumstorleken på hjulen ett nog så gott storleksmått.

Det kan dock vara värt att kolla på sadelhöjd för det ger en fingervisning om hur länge ditt barn kommer kunna ha cykeln. Utgångspunkten ska alltid vara att barnet ska kunna ha cykeln nu! Man ska inte behöva kämpa med cykelträningen på en för stor cykel.

En tumregel för sadelhöjd är att den ska vara cirka 2-4 cm under innerbensmåttet. Eftersom man kan justera sadelhöjden på alla balanscyklar är det viktigt att titta efter minsta och högsta sadelhöjd. Det brukar stå angivet i produktbeskrivningarna.

Sadelhöjd balanscykel

Vårt tips är då att leta efter en cykel som har ett lägsta sadelhöjd som är cirka 3 cm under ditt barns innerbensmått. Då får du ut mest av pengarna eftersom ditt barn kan starta på lägsta nivån och sedan växa med cykeln. Ju högre maximal sadelhöjd som går att ställa in, desto längre period kan barnet ha cykeln.

Ett enkelt sätt att testa ifall en cykel passar är att be barnet stå över cykeln med rumpan över sadeln. Det ska då finnas cirka 3 cm luft mellan rumpan och sadeln. Om barnet sätter sig på sadeln ska knäna bli lätt böjda. Men detta förutsätter såklart att ni har tillgång till en springcykel att prova på. Vid beställning på nätet får man lita på innerbensmått, sadelhöjd och tumstorlek.

Exempel på 10 tums balanscyklar

 • KETTLER Springcykel Speedy 10 0T04015-0090

  KETTLER Springcykel Speedy 10 0T04015-0090
  Häftig och trendig springcykel från Kettler. Passar perfekt som övergång från trehjuling till en riktig cykel. Detaljer: Stålram med reptålig polyesterbeläggning Kapslade kullager. Kullagrade 10-hjul Inställbar från 33 - 43 cm, vadderad sadel Säkerhetshandtag och styrmuddar Styrbegränsning Enkel att montera. Tekniska specifikationer: Mått (B x H x D): 79 x 43 x 52 cm Max 50 kg Vikt: 3,3 kg Ålder: 2 - 4 år OBS! Används tillsammans med skyddsutrustning. Inte lämplig att använda i trafiken.
 • STOY 10 Vintage Springcykel Svart One Size

  STOY 10 Vintage Springcykel Svart One Size
  Svart 10 Vintage springcykel från Stoy. Springcykeln har en robust stålram. – Underhållsfria plastdäck med kullager.– Enkel att montera.– Vadderat säte, justerbart mellan 37- 43 cm i höjd.
 • KETTLER Springcykel Run 10 0T04065-0050

  KETTLER Springcykel Run 10 0T04065-0050
  Häftig och trendig springcykel från Kettler. Passar perfekt som övergång från trehjuling till en riktig cykel. Detaljer: Stålram med reptålig polyesterbeläggning Låg ram som gör cykeln lätt att stiga på och av Kapslade kullager. Kullagrade 10-hjul Ergonomisk sadel utvecklad av sjukgymnaster för barn Inställbar från 30 - 38 cm, vadderad sadel Säkerhetshandtag Styrbegränsning Enkel att montera. Tekniska specifikationer: Mått (B x H x D): 80 x 48 x 32 cm Max 50 kg Vikt: 4,5 kg Ålder: 2 - 4 år OBS! Används tillsammans med skyddsutrustning. Inte lämplig att använda i trafiken.
 • STOY 10 Vintage Springcykel Pear One Size

  STOY 10 Vintage Springcykel Pear One Size
  Ljusgrön 10 Vintage springcykel från Stoy. Springcykeln har en robust stålram. – Underhållsfria plastdäck med kullager.– Enkel att montera.– Vadderat säte, justerbart mellan 37- 43 cm i höjd.

Exempel på 12 tums balanscyklar

 • STOY 12 Springcykel Svart One Size

  STOY 12 Springcykel Svart One Size
  Svart 12 springcykel från Stoy. Springcykeln har en robust stålram. – Underhållsfria plastdäck med kullager.– Enkel att montera.– Vadderad sadel, justerbar mellan 41- 46 cm.
 • Volare 12 Magnesium Springcykel Svart 24 mån - 6 år

  Volare 12 Magnesium Springcykel Svart 24 mån - 6 år
  Svart 12 Magnesium springcykel från Volare. Springcykeln har en justerbar sadel. – Hjälper till att utveckla ditt barns motorik, styrka och balans.– Obs. stativet ingår ej.– Lämplig från åldrar 2 till 6 år.– Vikt: 3.1 kg.– Sitthöjd: 35 - 44 cm.– Material: aluminium.
 • STOY 12 Springcykel Ljusrosa One Size

  STOY 12 Springcykel Ljusrosa One Size
  Ljusrosa 12 springcykel från Stoy. Springcykeln har en robust stålram. – Underhållsfria plastdäck med kullager.– Enkel att montera.– Vadderad sadel, justerbar mellan 41- 46 cm.
 • GEUTHER 2 i 1 Cykel (2970)

  GEUTHER 2 i 1 Cykel (2970)
  GEUTHER Springcykel 2 in 1 Bike Artikelnummer: 2970 Fullt av skoj! En bättre förberedelse för cyklandet finns inte! Den funktionsrika 2 i 1-cykeln kan enkelt r7ustaS OM FRÅN 3-HJULING TILL en cykel med 2 hjul! Den tränar jämnviktssinnet under flera år samt barnets motorik och erbjuder samtidigt fullt av roliga stunder! På den ergonomiskt formade sitsen sitter barnet bekvämt. Tillverkad av Björn Multiplex-Trä och har en sittyta på 29 - 41 cm. Perfekt för barn från 18 månader - 5 år. 12-tums gummihjul med kullager samt att ratten går att vrida 30 grader.

Springcykelns vikt och ditt barns vikt

I beskrivningar på springcyklar brukar det oftast finnas angivet en maximal vikt på barnet. Det kan också stå skrivet hur mycket cykeln väger. Just de här två vikterna har betydelse för å ena sidan hur lätt cykeln är att manövrera men också hur säker den är.

Angiven maxvikt på barnet kanske är lättast att förstå ur hållfasthetssynpunkt. Materialet och konstruktionen på springcykeln tål helt enkelt inte hur mycket vikt som helst. Oftast är det inte några problem eftersom barnet ändå blivit för lång för cykelstorleken och hinner byta cykel innan maxvikten är uppnådd. Det kan dock vara bra att påpeka för storasyskon att cykeln inte håller för de.

Däremot åt andra hållet så finns en tumregel som kallas 30%-regeln. Flera tillverkare säger att cykelns vikt får max vara 30% av barnets vikt. Detta ska man följa för att cykeln inte ska kännas tung och klumpig för ditt barn. Självklart finns det skillnad i kraft och styrka mellan olika barn, men utgå från max 30% så blir det bra i de flesta fall.