Storleksguide för balanscykel

Balanscyklar tillverkas i flera olika storlekar där 10 tum är den minsta och 12 tum är vanligast. Vissa tillverkare har även 14 tums springcyklar även om utbudet är litet. Det här är en storleksguide som kan hjälpa dig välja rätt cykelstorlek till ditt barn.

Springcyklarnas storlek anges i tum

Trots att vi här i Sverige har metersystemet så har cykelbranschen fortsatt att använda sig av tum (inches). För att ytterligare krångla till det använder man hjulets storlek för barn- och juniorcyklar men ramstorlek för större cyklar.

Men eftersom vi nu berör barncyklarna för de allra minsta barnen är det hjulstorleken som avses. De minsta springcyklarna har hjul som är 10 tum och passar till barn från cirka 2-3 års ålder.

Tum på cykelhjul mäts genom att mäta diametern från ytterkant till ytterkant över navet (mitten).

Så hittar du rätt storlek på balanscykel

Be ditt barn stå på golvet utan skor. Mät med ett måttband innerbensmåttet (även kallad grenlängd) från grenen ner till marken.

innerbensmått, benlängd barn

Utifrån barnets innerbensmått kan man lättare hitta en lämplig storlek på cykel.

Storlekstabell utifrån hjulstorlek

Innerbensmått Hjulstorlek
25-35 cm 10 tum
35-45 cm 12 tum
45-55 cm 14 tum
55-65 cm 16 tum

Sadelhöjd är mer exakt!

Vän av ordning har säkert redan tänkt nästa steg och insett att visst är det väl ändå sadelhöjden som är viktigast? Man sitter ju inte på hjulen! Sadelns position kan ju vara väldigt olika mellan en dirtbike och en racercykel.

Ja, det är egentligen bättre att titta på sadelhöjden men för de allra flesta cykelmodeller är tumstorleken på hjulen ett nog så gott storleksmått.

Det kan dock vara värt att kolla på sadelhöjd för det ger en fingervisning om hur länge ditt barn kommer kunna ha cykeln. Utgångspunkten ska alltid vara att barnet ska kunna ha cykeln nu! Man ska inte behöva kämpa med cykelträningen på en för stor cykel.

En tumregel för sadelhöjd är att den ska vara cirka 2-4 cm under innerbensmåttet. Eftersom man kan justera sadelhöjden på alla balanscyklar är det viktigt att titta efter minsta och högsta sadelhöjd. Det brukar stå angivet i produktbeskrivningarna.

Sadelhöjd balanscykel

Vårt tips är då att leta efter en cykel som har ett lägsta sadelhöjd som är cirka 3 cm under ditt barns innerbensmått. Då får du ut mest av pengarna eftersom ditt barn kan starta på lägsta nivån och sedan växa med cykeln. Ju högre maximal sadelhöjd som går att ställa in, desto längre period kan barnet ha cykeln.

Ett enkelt sätt att testa ifall en cykel passar är att be barnet stå över cykeln med rumpan över sadeln. Det ska då finnas cirka 3 cm luft mellan rumpan och sadeln.

Om barnet sätter sig på sadeln ska knäna bli lätt böjda. Men detta förutsätter såklart att ni har tillgång till en springcykel att prova på. Vid beställning på nätet får man lita på innerbensmått, sadelhöjd och tumstorlek.

Exempel på 10 tums balanscyklar

 • Nordic Hoj Springcykel Babblarna 10 tum

  Nordic Hoj Springcykel Babblarna 10 tum
  Nordic Hoj Springcykel Babblarna 10 tum - Springcykel med massiva däck i EVA, tysta kullagrade hjul, justerbar sadel och styre, resistens akryllack, 5 års garanti. Maxvikt: 25 kg
 • STR Runracer C10 Silver

  STR Runracer C10 Silver
  En del barn blir tidigt sugna på att lära sig cykla. STIGA Runracer C10 är en mindre balanscykel med små 10-tumshjul som är perfekt för de allra minsta att öva på. De små hjulen på den här balanscykeln&hellip:
 • Nordic Hoj Springcykel Pippi 10 tum

  Nordic Hoj Springcykel Pippi 10 tum
  Springcykel i Pippi-tema med justerbar sadel och styre från Nordic Hoj.
 • Stiga - STR Runracer C10 Silver (80-5102-02)

  Stiga - STR Runracer C10 Silver (80-5102-02)
  Stiga - STR Runracer C10 Silver (80-5102-02)

Exempel på 12 tums balanscyklar

 • STR Runracer C12 Black

  STR Runracer C12 Black
  Det är svårt att lära sig cykla, men när du väl har lärt dig kommer du aldrig att glömma hur du gör. Balanscykeln STIGA Runracer är en väldigt bra start när ditt barn börjar bli nyfiket på&hellip:
 • Rulla Grön 12 tum

  Rulla Grön 12 tum
  I förminskat format har denna godbit samma härliga design och kvalitet som våra vuxencyklar. Grön ram med matchande fälgar och ringklocka. Brun sadel och beiga däck. Mums!Dessutom levereras cykeln färdigmonterad och cykelkorgen ingår.En balanscykel är prefekt för barn mellan 2 - 4 år / 90-105 cm som övar på sin balans innan de tar steget till en cykel med pedaler.Vikt 4,2 kg
 • Rulla Rosa 12 tum

  Rulla Rosa 12 tum
  I förminskat format har denna godbit samma härliga design och kvalitet som våra vuxencyklar. Smutsrosa ram med matchande fälgar och ringklocka. Brun sadel och beiga däck. Mums!Dessutom levereras cykeln färdigmonterad och cykelkorgen ingår.En balanscykel är prefekt för barn mellan 2 - 4 år/90-105 cm som övar på sin balans innan dom tar steget till en cykel med pedaler.Vikt 4,2 kg
 • Bentley Magnesium Springcykel BICOLOR Black White

  Bentley Magnesium Springcykel BICOLOR Black White
  Produktdetaljer: Ålder: från 3 år minsta längd: 43 cm Användarvikt: 35 kg Hjulets magnesiumram är influerad av de eleganta linjerna hos den legendariska Bentley Continental GT, de diamantformade styrhandtagen och sätet i kolfiberlook återger bilens lyxiga detaljer. Tack vare aluminiumfälgarna och bromsskivan, i kombination med det ergonomiskt utformade styret och sätet, kan ditt barn vara säker på att njuta av en bekväm och framför allt säker åktur. Ramen av magnesiumlegering är utformad för att vara exceptionellt stark men ändå extremt lätt. Lätt att bära men ändå extremt stark Bromsskivan har integrerats i helheten design för att garantera säkerhet och komfort för små cyklister i början av sin karriär. Så ditt barn kan cykla med ökat självförtroende och du kan vara säker på säkerheten. Sätet i konstläder har ett kolfiberinspirerat mönster som ger den perfekta kombinationen av stil och komfort. Ergonomiskt och lätt justerbart säte (snabbkoppling) gör att hjulet kan anpassas till ditt barns individuella behov och växer med dem från minst 37 cm till högst 41,5 cm. Luftfyllda 12 tum (30,48 cm) gummidäck som ytterligare stöder ditt barns komfort och hjälper till att jämna ut ojämna vägar och stigar. Aluminiumfälgar är utformade för att klara hög egenvikt samtidigt som hjulets totalvikt minskas. Detta resulterar i en lägre rotationsvikt än vanligt, vilket gör att ditt barn kan flytta hjulet framåt med lätthet. Designad i samarbete med Bentley Motors Limited och förkroppsligar samma noggranna uppmärksamhet på detaljer och distinkta Design som varumärket Bentley är känt för. Mått och material: Mått när det är monterat (längd x bredd x höjd): 92 x 16 x 42,5 cm. Vikt: 0,65 kg Material: magnesiumlegering, stål, gummi, PU, PP, TPR, konstläder. Varning och säkerhetsinstruktioner: Uppmärksamhet: Vi rekommenderar att du bär hjälm samt armbågs-, knä- och handskydd vid varje körning.

Viktigt med rätt cykelstorlek

Eftersom balanscykeln inte har några trampor utan det är mot marken som fötterna ska jobba är det viktigt att barnet når ner. För en "vanlig" cykel med trampor kan man anse att "nå ner" innebär att främre delen av foten rör marken. Det räcker inte när det gäller springcyklar.

Man måste kunna nå ner med hela fotbladet så att man kan få bra springsteg och frånskjut. Det gäller när barnet sitter på sadeln. Av den anledningen är ett bra mått för att hitta rätt cykelstorlek innerbensmåttet.

Springcykelns vikt och ditt barns vikt

I beskrivningar på springcyklar brukar det oftast finnas angivet en maximal vikt på barnet. Det kan också stå skrivet hur mycket cykeln väger. Just de här två vikterna har betydelse för å ena sidan hur lätt cykeln är att manövrera men också hur säker den är.

Angiven maxvikt på barnet kanske är lättast att förstå ur hållfasthetssynpunkt. Materialet och konstruktionen på springcykeln tål helt enkelt inte hur mycket vikt som helst. Oftast är det inte några problem eftersom barnet ändå blivit för lång för cykelstorleken och hinner byta cykel innan maxvikten är uppnådd. Det kan dock vara bra att påpeka för storasyskon att cykeln inte håller för de.

Däremot åt andra hållet så finns en tumregel som kallas 30%-regeln. Flera tillverkare säger att cykelns vikt får max vara 30% av barnets vikt. Detta ska man följa för att cykeln inte ska kännas tung och klumpig för ditt barn. Självklart finns det skillnad i kraft och styrka mellan olika barn, men utgå från max 30% så blir det bra i de flesta fall.

En cykel som uppfyller detta krav är den lätta balanscykeln från Leg & Go som dessutom går att använda mellan 1 års ålder och 6 år. Den går nämligen att bygga om på 8 olika sätt och anpassas med barnets tillväxt.